Kézműves Varga Pékség bemutatkozás

Varga profil tulajdonos
Varga Ferenc

Több éves készülődés előzte meg az Ásotthalmi Kézműves üzemünk elindulását. Mórahalmi üzemünkben is dagasztó csészékben érleljük a kovászt, élesztő hozzáadásával, kivárva a természetes érési folyamatokat, lássuk be, ez sem egyszerű.

Ez a sok éves tapasztalat és elköteleződés indított el gondolkodás szintjén egy olyan technológia felé, ahol az ember által manipulált alapanyagok kiiktatásával készül a kenyér és a péksütemény, illetve ahol az idő nem gátló, hanem segítő tényező. Az ásotthalmi üzem teljes felújítása, átalakítása, bővítése, már 100 %-ban ezt szolgálta. Miközben az üzem készült, én minden időmet a szakirodalomra fordítottam. A rengeteg szakmai könyv és az internet segítségével szakmailag képeztem magam, a legapróbb részletekig, készen állva az indulásra.

A másik, legalább olyan fontos tényező, a munkatársaim, akik hittek bennem és a technológiában. Ők jöttek velem Mórahalomról, illetve Paládi Évi, aki több éven át gondozta édesanyámat. Évi, édesanyám halála után is ragaszkodott hozzánk. Tudtam, hogy mennyi ősi-hagyományos receptet hozott Kárpátaljáról. Bizton állíthatom, hogy nagyon jól döntöttem, hogy ezzel a csapattal megkezdtük a közös munkát. Adott a tudás, adott a tökéletesen működő üzem, adott az elhivatott csapat és én, tulajdonosként (talán korom miatt is). Soha semmi nem tudna eltántorítani, megváltoztatni abban, hogy a modern világgal szembe menve, egy egészséges és különleges értéket hozzunk létre nap, mint nap.

Mi a kenyereink, péksüteményeink értéke?

Kenyereinkről: Több száz éves technológiát keltünk életre, mert valamikor nem volt élesztő, csak só, víz és liszt. Nyilván, a Vadkovász létrehozásával (mely valamikor anyáról a lányára szállt), a mellé rakott hűtési technológiával és szabályozott tudással, nap, mint nap szép és egészséges kenyereket készítünk. Gyakorlatilag ugyanaz történik, mint több száz évvel ezelőtt. Az elhivatottság, a szakértelem alap, hiszen csak a természet értékeit, szabályait lehet követni, nincs segítség. Ha hibázunk, nincs értéke a munkánknak, ezért is fontos a precizitás. Igazi kihívás megismerni a tejsav és ecetsav baktérium, a vadélesztők világát. Érteni és kézben tartani működésüket. A 24 óra alatt elkészült kenyér mindenért kárpótol. Az íz, egészség, emészthetőség, hasznos tápanyag együtt véve, ezzel tudott mit kezdeni az ember, már hosszú évekkel ezelőtt és ma is.

batatas delmagyar

Péksüteményeinkről: Szoktam mondani, hogy levertünk egy pár karót. Adalékanyag, az ember és az ipar által készített járulékos anyagok nem teheti be a lábukat a pékségbe Ásotthalmon. Saját magunk készítjük lekvárjainkat, szezonális illetve fagyasztott valódi gyümölcsből, tartósítószer hozzáadása nélkül. Pudingjaink, töltelékeink csak és kizárólag magunk készítjük üzemünkben. Alaptésztáinkba csak valódi vajat és zsírt használunk, hosszú érési idővel, csökkentett élesztő mennyiséggel. Cukrot csak ízesítésre használunk, így nincs gejl édes íz. A természetes ízek sokaságát érezhetjük süteményeinkben, mely eltűnt a modern világban.

Azt gondolom, ma ez rendkívüli, semmi máshoz nem fogható gasztronómiai élmény.