Alakoros buza

Alakor, az újra felfedezett ősi búza

Az alakoros kenyér egy olyan kenyérfajta, amelyet az „egyszemű búza” nevű ősi gabonából származó lisztből készítenek. Az alakor az egyik legrégebbi termesztett gabonaféle, amit dél-törökországi leletek szerint 10-11 ezer éve háziasítottak. Még a híres alpesi jégmúmia, a több mint 5000 éve elhunyt Ötzi gyomrában is találtak belőle.

Az alakoros kenyér az utóbbi években egyre népszerűbbé vált egyedülálló tápanyagprofilja és potenciális egészségügyi előnyei miatt. A készítéséhez használt liszt finomítatlan, és a modern búzafajtákhoz képest több természetes tápanyagot őriz meg.

Az alakoros lisztnek magasabb a fehérjetartalma, mint a hagyományos búzalisztnek. Gluténprofilja különleges, így a gluténérzékenyek számára könnyebben emészthető. Ez a kenyér egyedülálló tápanyag-összetételének köszönhetően számos figyelemre méltó egészségügyi előnnyel jár.

Alakoros kenyer cikk

Pozitív hatás az egészségre

Az alakornak a modern búzafajtákhoz képest magasabb a fehérje, esszenciális ásványi anyag és antioxidánst tartalma. Jó forrása az olyan tápanyagoknak, mint a cink, vas, kálium és B-vitaminok, amelyek kiemelten fontosak az egészség szempontjából.

Emésztésbarát

Ebben az ősgabonában található glutén más szerkezetű, mint a modern búzában található, így a gluténérzékenyek számára könnyebben emészthető. Az alakor nem tartalmazza az alfa-gliadin nevű gluténcsoportot, ami általában az érzékenységet kiváltja.

Magasabb rosttartalom

Az alakoros kenyérnek magasabb a rosttartalma a finomított búzából készült kenyérhez képest. A megfelelő rostbevitel elősegíti az egészséges emésztést, segít szabályozni a vércukorszintet és támogatja a szív egészségét.

Alacsonyabb glikémiás index

Alacsonyabb a glikémiás indexe (GI) a finomított búzalisztből készült kenyérhez képest. Ez azt jelenti, hogy lassabban és fokozatosabban emelkedik a vércukorszint, így kedvező választás a vércukorszintjüket figyelők számára.

Potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Az alakor tartalmaz luteint és béta-karotint, amelyeket a szervezetben gyulladáscsökkentő hatással hoznak összefüggésbe. Az alakoros kenyér fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhat az általános gyulladáscsökkentéshez.

Ezen felül egy pár egészen speciális tulajdonsága is van

  • Az alacsony glutén tartalom miatt könnyebben és jobban emészthető, mint a többi gabona, és a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak szívódni.
  • Magas a riboflavin tartalma, amely antioxidáns hatású, segít megkötni a szabad gyököket és csökkenti az öregedést.
  • A hagyományos búzához képest kétszer annyi A vitamint tartalmaz, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a rákmegelőzésben.
  • Rendkívül magas a béta karotin és a lutein tartalma, melyek kombinációja segít a rák megelőzésben és a csökkenti a káros sugárzások okozta öregkori szembetegségek kialakulását, illetve védik az immunrendszert. 

Az alakoros kenyér tápláló és ízletes lehetőség azok számára, akik a modern búzakenyér egészségesebb alternatíváját keresik. Magasabb fehérjetartalom, alapvető ásványi anyagok és számos egészségügyi előny egyedülálló kombinációját kínálja. Alacsonyabb glikémiás indexe és potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságai tovább növelik vonzerejét. Kóstolja meg a Kézműves Varga Pékség által készített alakoros kenyeret.